Статии от Електротехник - София

Слънчевата къща в Синсинати

Print


Самата къща има уникален дизайн. Вътрешният двор е покрит със 120 соларни тръби, водата в които се загрява от слънцето и след това се превръща в енергия.
Един от проектите е на студента по архитектура Adam Saltzman, който е конструирал сушилен шкаф, където дрехите се сушат с топла вода от соларната инсталация.Тя преминава през тръби в основата на съоръжението, затопленият въздух се издига и суши поставените на закачалки дрехи, които след това почти не се нуждаят от гладене. Чрез специален адаптер топлата вода може да се подава и към конвенциалните сушилни. „Надяваме се, че скоро тези адаптори ще бъдат добавени като задължителен аксесоар към сушилните”- казва Anton Harfmann, ръководител на проекта.

Todd Kolloff от UC пък ръководи експеримент за генериране на електричество на база на добре познатият Seebeck effect. Цистерна се пълни с топла вода от соларната инсталация /обикновено температури от 80-90 0С се достигат много лесно/. Към нея е прикачен термо-електричен модул, който от едната страна се загрява с тръби, захранвани с тази вода, а от другата страна се охлажда със студена вода. Термоелектричният панел произвежда директно електроенергия в резултат на температурната разлика.

Copyright 2011. Free joomla templates |photoshop brushes