Статии от Електротехник - София

Осветяване на жилището - съвременни тенденции

Print

Разумна светлина

Когато се намираме в жилището, състоянието на осветителните тела се нуждае от непрекъсната промяна. Докато си почиваме на дивана със списание в ръка или преглеждаме борсовите индекси, осветителните тела трябва да обезпечават възможност за комфортно четене. При гледане на телевизия яркоосветената стая дразни.  Умната система за управление на осветлението изключва необходимостта да ходим по стаите и да пускаме или спираме осветлението. Веднъж обмислени и програмирани настройките на осветлението чместо вас ще осигурят оптимална осветеност на жилището или офиса по време на сън, почистване, празник... С помощта на дистанционно вие можете лесно да управлявате всички осветителни уреди в дома си.

Също така лесно вие можете да осигурите и безопасността на жилището си. Автоматичните системи за контрол на водата, отоплителните и осветителни прибори ще подадат сигнал за тревога навтреме и ще локализират неизправността. . С помощта на универсално дистанционно вие можете от всяко място в дома си да подадете сигнал за включване или изключване на определено оборудване или да обезопасите контактите в стаята, където играят децата.

Няколко думи за лампите


С изобретяването на електрическата лампа, човечеството влязло наистина в "светъл" етап на своето развитие.  Електрическите крушки с нажежаема жичка малко са се изменили във времето - същите стъклени колби, цоклинажежаеми жички. Усъвършенствало се е само тяхното производство. Неизменни са останали и техните недостатъци - голямото количество отделяна топлина и от там високият разход на електроенергия. Работейки над повишаване на ефиктивността на осветлението, науката изобрети луминисцентната лампа.  В нея светлинният поток се определя от светенето на луминофора. При това светоотдаването е многократно по-голямо, а срокът на експлоатация се увеличава до 20 пъти в сравнение с лампите с нажежаема жичка. Но и луминисцентните лампи имат своите недостатъци - издават неприятен шум и трептенето им дразни човешкото око. Учените успяха да отстранят тези проблеми като разработиха енергоспестяващите луминисцентни лампи. Спектралният им диапазон се приближава до естественото осветление.

Но прогресът продължава и непрекъснато се търсят нови, по-ефективни източници на изкуствено осветление. Едни от тях с право се смятат халогенните лампи, позволяващи да се формира светлинен поток в необходимото направление.
Съществено се различават и експлоатационните срокове на различните видове лампи. Така традиционните лампи с нажежаема жичка имат живот около 1000 часа, луминисцентните – 10000 часа, халогенните заемат междинно положение  – около  3000часа. Лампите, изготвени по енергоспестяващите технологии съществено превишават тези цифри.

Днес пазарът на осветителна техника получи силен тласък под формата на диодно осветление. Светлодиодите нямат нагревателни или разрядни елементи, захранват се от нисковолтови източници, но най-главното - техният живот е от порядъка на  80-100 хиляди часа непрекъсната работа. Ниската излъчваща способност в момента не дава възможност те да заменят традиционните лампи. Но намират все по-широко приложение в дизайнерските решения. Голямата твърдост и устойчивост на механични въздействия ги прави много популярни при декоративно оформление на различни търговски обекти. С тяхна помощ можете да осветите пътечките в градината си или да ги монтирате в пода или стените.

В търсенето на средства за предаване на светлинните потоци, инженерите се насочиха към използването на оптични влакна. Основното им предназначение е да предават информация посредством преобразувания в светлинния поток. Дизайнерите намериха друго приложение на оптичните влакна и с тяхна помощ изпълняват декоративно осветление.

Ако в оптичното влакно лъчът се формира само в лицевата част, то в дюралайта, явяващ се светещ шнур, свети цялата повърхност.
 
Светлинни акценти

Когато устройвате своето жилище, вие естествено се стараете да му придадете индивидуалност и удобство. Това може да стане и с помощта на световото оформление. Изкусното разполагане на лампи, полилеи, лунички, различни декоративни осветителни елементи създава неповторим светлинен рисунок.

Осветлението на жилището е като правило основно и акцентно.

Основното предполага един или няколко мощни източника, които позволяват излъчването на разсеяна светлина. Те трябва да са фокусирани на матова повърхност за да се получи равномерно осветление. 

Акцентите - елементи от декора, картини, еркери - допринасят за създаване на неповторима обстановка. В съчетание със система за управление на осветлението можете да създадете неповторими и разнообразни светлинни акценти в дома си. 

И накрая, специални технологии вече позволяват да се проектира на стените, тавана и други повърхности разнообразни светлинни рисунки. Звездното небе може да се окаже буквално на ръка разстояние.
Copyright 2011. Free joomla templates |photoshop brushes