Статии от Електротехник - София

Компактен ветрогенератор без витло

Print

В основата на устройството лежат няколко допълнения на турбината на Тесла (Tesla turbine), изобретена през 1913 г. Вярно, Тесла създал своята турбина за производство на енергия от пара или сгъстен въздух, но Ховард Фулер успял да я приспособи за укротяване енергията на вятъра.

Турбината на Тесла е набор от множество тънки дискове, разделени от неголеми празнини. Потокът от работната течност или газ постъпва от външният край на диска и преминава по празнините към центъра, като се завихря и увлича пограничният слон на диска. В центъра потока излиза през осево отверстие.

В турбината на Фулер дисковете са разделени с празнини под формата на крила, което подобрява преминаването на въздуха, а освен това създава допълнителен въртящ момент на вала. Самата турбина е поставена в кутия и засмукваща въздух за да може течението да върти дисковете.

По оценка на компанията, серийното производство на  Fuller Wind Turbine, както е наречен ветрогенераторът, ще струва от порядъка на $1,5 за ват изходна мощност, а електричеството от такава турбина ще струва на потребителя примерно $0,12 за киловатчас.

Copyright 2011. Free joomla templates |photoshop brushes