Статии от Електротехник - София

Най-необикновенните железни пътища в света

Print

Пекин-Лхаса или Шанхай-Лхаса. Китай

Новият железопътен път прекосява живописни китайски провинции. Това е най-високият релсов път в света - влакът тук преминава на 5072 м. височина. По време на преминавато през този превал във вагоните се подава кислород. Това е удивително творение на китайските майстори, на което съперничи само великата китайска стена.

Превалът Мариас. САЩ

Един от най-популярните маршрути в играта на  Microsoft Train Simulator е реален железен път в щата Монтана. Превалът е открит през  1889 г. от инженера Д. Стивенс. Железопътната линия се използва предимно за товарни влакове, но от тук минава и пътническият влак с внушителното име "Строител на Империята", който свързва Чикаго и Портланд.

Спиралата на Рауриму. Нова Зеландия

Железопътното чудо на новозенландската инженерна мисъл. При строителството на главният път в Северният остров от Велингтон в Оуклънд в края на 18 в. възникнал проблем: как да се преодолеят стръмните склонове, разделящи вулканичното плато и долината на р Вангануи. Тогава инженерът Роберт Холмс измислил да завърти в националният парк Рауриму умопомрачителна железопътна спирала с два тунела, три завоя на 180º и един пълен кръг. И всичко това само на 7 кв. линия.

Уюни-Оруро-Потоси. Боливия

Железопътната линия, на която принадлежеше предишният рекорд за най-високо трасе - 4787 м. на превала Кондор. Това пътешествие започва  при огромното солно находище Уюни, където се намира популярното сред туристите гробище на влакови композиции, захвърлени на пътя. По-нататък линията, по която се движат дане не влакове, а отделни вагони, се издига към най-високопланинският град в света - Потоси, който се намира на цели 4200 м. По пътя могат да се види рядкото южноамериканско явление - линията, минаваща по средата на оживените градски улици и селца.

Носът на Дявола. Еквадор

Nariz del Diablo - главната забележителност на еквадорските железници. 100-километровата теснолинейна железопътна линия започва от планината Риобамбе и се спуска в истинската джунгла в Сибамбе. Туристите предпочитат да се возят по покривите на вагоните, защото от тук се открива незабравима гледка, въпреки очевидните неудобства. През 1997-1998 г. част от линията била разрушена от Ел-Ниньо, но била бързо възстановена Удоволствието да се повозиш на тази теснолинейка струва само $15.

Copyright 2011. Free joomla templates |photoshop brushes