Статии от Електротехник - София

Print

Независимо, че вече влизаме във второто десетилетие на 21-ви век, аерогелът все още изглежда като излязъл от научно-фантастичен филм. Това е най-лекият известен материал в твърдо агрегатно състояние, 99% от чийто обем всъщност е въздух. Той е газопроницаем, т.е. „дишащ“, но в същото време не абсорбира вода. Здравината му е невероятна, отнесена към неговото ниско тегло. И най-важното – има изключителни изолационни свойства.

Две компании, които работят в областта на изолиращите материали за строителството и промишлеността, вече проправят път към пазара на този невероятен материал, който до скоро се използваше само от инженерите на NASA за изработване на костюми за астронавтите, както и в космически апарати – например уникалния Mars Rover.

Най-голямото предимство на изолационните материали от аерогел е това, че при много малка дебелина се гарантира много висока степен на ефективност – представете си например какво означава това за изолирането на един транспортен контейнер, при който полезният обем е от изключителна важност.

За момента изолиращите материали от аерогел, които се предлагат на пазара, са все още с относително висока цена. Единият продукт е изолиращо платно на компанията Aspen Aerogels, с търговското наименование Spaceloft.

Вторият комерсиален продукт е на Thermablok и представлява изолираща лента, която може да се ползва в по-чувствителни зони, като термомостове, фуги и прочие. Вероятно това ще бъде предпочитан метод, който ще се наложи по-широко в практиката, поради по-селективното и по-ефективно използване на скъпия аерогел.

Аерогелът е толкова добър изолатор, че горелка, поставена от едната страна не може да запали кибритена клечка от другата страна при само няколко сантиметра дебелина на пласта аерогел. Естествено това е крайна демонстрация на неговите изолиращи свойства,които са повече от 2 пъти по-добри от най-добрите изолационни материали, ползвани в практиката в момента.

По материали от:  inhabitat и    jetsongreen

Copyright 2011. Free joomla templates |photoshop brushes