Статии от Електротехник - София

Print

Немският производител на тънкослойни фотоволтаици Odersun предлага безплатен софтуерен инструмент Odersun Solarmodule-Designer за проектиране на фотоволтаични панели, които да се вграждат в сградите. Така независимо дали трябва да се поставят на новостроящи се или на съществуващи сгради, панелите вече не е задължително да са със стандартните размери и задължителната правоъгълна форма. Безспорно това дава възможност за използване на много повече площ от фасадите на сградите, като при това ги допълват хармонично от гледна точка на естетиката.

С помощта на Odersun Solarmodule-Designer е изключително лесно да бъдат зададени редица параметри на панелите – размери, форма, външен вид, рамка и материали. За да улесни още повече професионалистите, има и CAD export feature, както и iPad приложение. Софтуерът е носител на наградите red dot design award 2011 и iF design award 2012.

Технологията на Odersun позволява огромно разнообразие от оптически и технически решения, които да послужат на конкретните нужди на клиентите. Един от обектите, изграден с подобни панели „по поръчка“ е проектираният от Architects Ortner + Ortner Baukunst фотоволтаичен павилион в кампуса на Potsdam University of Applied Sciences. Това е място за събиране на студентите, чиито стени са изградени от високи 4-метра break-proof соларни модули на Odersun AG.

Модулите са проектирани и изработени конкретно за този проект, от 25 милиметрово нечупливо стъкло.

Фабриката на Odersun „SunTwo“ е открита на 16-ти юни 2010 година в Fürstenwalde (Spree) с първоначален капацитет 20 мегавата и възможност да се увеличи до 30. Тя се намира в областта Berlin-Brandenburg, където се произвеждат 40% от немските фотоволтаични мощности.

Copyright 2011. Free joomla templates |photoshop brushes