Статии от Електротехник - София

Print

Революционна сгъваема кола, създадена в испанската провинция Баския обещава елегантно решение за намаляване на градския стрес, задръстванията и недостигащите паркоместа, както и намаляване на замърсяването от автомобилния трафик в градовете. „Hiriko“ (баската дума за градски) беше показана по-рано тази седмица в Брюксел. Вероятно по улиците на Европа тя ще се появи още в началото на следващата година.

„Hiriko“ е електрически автомобил с две места, който няма странични врати, а моторът му е монтиран в колелата. Той се сгъва подобно на сгъваемите детски бъгита за по-лесно паркиране. Идеята е рожба на Бостънската MIT-Media lab, но е реализирана от консорциум от седем малки компании от Баската провинция.

Създателите на 1,5 метровият мини-автомобил преговарят с властите в няколко европейски града за изграждане на производствени линии. Автомобилите „Hiriko“ могат да изминат 120 километра с едно зареждане и електрониката ограничава максималната им скорост до стойностите, разрешени в градски условия. Четирите колела могат да се движат във всички посоки, което позволява изключителна свобода при паркиране в тесни места.

Предвижда се мини-автомобилите да бъдат закупени от градските власти и да се предоставят тях за наемане в схеми, подобни на станалите толкова популярни схеми за наемане на велосипеди. За желаещите да си закупят сами такъв автомобил цената ще бъде около 12 500 евро.

Няколко града са проявили интерес – сред тях са Берлин, Барселона, но има и градове извън Европа като Сан Франциско и Хон Конг. Предстоят разговори с Париж, Лондон, Бостън, Дубай и Брюксел.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&;v=jZKWl34N3O0

Copyright 2011. Free joomla templates |photoshop brushes