Статии от Електротехник - София

Сърбия започва строителството на най-голямата в света слънчева централа

Print

До средата на 2013 г. в Сърбия трябва да бъде построена най-голямата слънчева електроцентрала в света, съобщават сръбските медии, цитирани от агенция КРОСС. „Securum Equity Partners“са подписали рамково споразумение, което предвижда да похарчи за строителството около 2 милиарда евро.

Планира се панелите с обща инсталирана мощност от 1000 мегавата да бъдат поставени на около 3 000 хектара в южната част на Сърбия, съобщава агенция КРОСС.

„Сигурно е, че такъв тип проект поставя Република Сърбия на първите места в световната енергийна карта. Освен това, голямата инвестицията може да привлече други чуждестранни инвестиции в сектора на възобновяемите източници на енергия и не само в този сектор“, смята Матеяк, представител на луксембургската компания.

Изграждането на целия комплекс ще започне в началото на следващата година, а свързването ѝ с енергийната система на Сърбия трябва да завърши до 2015 година.

Източник:

http://solarnews.bg/bg/do-sredata-na-2013-g-v-sarbiya-tryabva-da-bade-postroena-nay-golyamata-slancheva-elektrotsentrala-v-sveta/

Copyright 2011. Free joomla templates |photoshop brushes