Статии от Електротехник - София

Print

Датата 4-ти юли е историческа вече не само за американците. От тази година тя влиза и в историята на възобновимата енергия със забележителното постижение на концентриращата соларна централа на испанската компания Torresol, която конвертира слънчевата светлина в електричество 24 часа без прекъсване.

Централата има мощност 19.9 MW и включва 2 650 огледала, които концентрират слънчевата светлина върху централната кула. В инсталацията също така се използват солеви стопилки, които акумулират топлината и позволяват инсталацията да продължи да генерира електричество и в тъмната част на денонощието.

След като беше завършена през май, централата започна да работи с пълен капацитет в края на юни. Няколко последователни слънчеви дни позволиха пълното „зареждане“ на солната батерия и направиха възможно 24-часовото непрекъснато подаване на електричество към мрежата.

Според Torresol централата ще подава електричество средно 20 часа всеки ден, като в определени летни дни и 24 часа. Това значително превишава продуктивността на една фотоволтаична централа със сходна мощност. Например 21.2 мегаватовата централа на Solarpark Calaveron в Испания генерира около 40 GWh годишно. По-малката като мощност централа на Torresol се очаква да генерира около 110 GWh годишно.

По материали от: thinkprogress

Copyright 2011. Free joomla templates |photoshop brushes