Статии от Електротехник - София

Print

Правителството на Долна Саксония възнамерява да използва старите въглищни мини в района на планината Harz за съхранение на енергията от вятърните централи, като използва pumped storage-технология. Идеята се радва на подкрепата не само на природозащитниците в региона, но и на бившите миньори, които харесват идеята старите мини да се използват като „зелени батерии“ за вятърната енергия.

„Миньорските традиции в тази район са толкова силни, че хората са доволни, че мините ще се използват отново и на практика няма критици на проекта.“ – казва нейният автор, Marko Schmidt, инженер в Lower Saxony’s Energy Research Center.

„Доброто възприемане на тази идея е изненада за нас тук в САЩ, където сме свикнали зелената енергия да воява по различни причини и с двете страни. Може би този прагматичен подход на германците, съчетан с ентусиазма към зелената енергия е причина за икономическия растеж на Германия.“ – коментира Susаn Kraemer от Cleantechnica.

Вече има доста вариации на тема pumped storage, но иновативната идея на Schmidt е първата, в която се използват изоставени въглищни мини за целта. При традиционния вариант на технологията се изпомпва вода в резервоар, разположен на голяма височина. Това обикновено се случва през нощта, когато консумацията на електричество е най-ниска. След това водата се изпуска под въздействието на гравитацията и върти турбини, при което генерира електричество.

В Долна Саксония смятат да изпомпват водата вътре в минните галерии, но все пак резервоарите ще бъдат разположени на по-голяма височина от самите турбини, така че водата ще се придвижва от гравитацията към тях. Това ще бъде затворена система, така че използваната вода няма да замърсява подпочвените води.

Според Schmidt първата пилотна инсталация ще бъде построена в Bad Grund в следващите 3-5 години и ще струва между 170 и 200 милиона евро. Тя ще има капацитет до 400 MW. Енергията от всяка ветровита нощ ще може да бъде съхранявана, така че да задоволи нуждите за следващия ден. Според Schmidt има поне още 100 подходящи места в Германия, където могат да се реализират подобни системи, просто като се адаптира вече неизползваемата инфраструктура.

По материали от:http://cleantechnica.com/2011/06/20/germany-to-store-wind-power-in-mountains/

Copyright 2011. Free joomla templates |photoshop brushes