Статии от Електротехник - София

Print

Деница Езекиева от списание „За хората“ се свърза с мен, водена от  интерес към зелените покриви и  по повод предишни наши статии по темата.  Това ме подсети, че от доста време нямаме нови публикации в секцията „Направи си сам“, въпреки че тя се радва на най-голям интерес и продължава да привлича най-голям брой читатели.

И така – как да си направим  зелен покрив?
Най-важното обстоятелство, с което трябва да се съобразим, е дали той е предназначен за покрив на новострояща се сграда или за съществуващ покрив. Това е важно, защото в първия случай можем да изработим план и да го представим на архитектите, които да интегрират параметрите в цялостния проект на сградата.  Изпълнението му определено трябва да се остави на професионалисти и в никакъв случай не е подходящо за занимания „Направи си сам“. Във втория случай отново трябва задължително да се консултираме със строителен специалист/архитект, който да прецени товароносимостта на съществуващата сградна конструкция, здравината на покривната плоча, характера на изолацията и и да определи  дали изобщо е възможно и с какви ограничения трябва да се съобразим.

Още един важен момент от гледна точка на безопасността е да се прецени дали покривът ще бъде само декоративен или ще бъде достъпен за посетители, при което трябва да се предвидят съответните достатъчно сигурни парапети, стълби и прочие.

След като разполагате с тази информация, вече можете да преминете към втората стъпка: да изберете дали вашият зелен покрив да бъде от интензивен или ексетнзивен тип. При първия случай разполагате със свободата да ползвате много широка гама от растения – цветя, храсти, треви, дори дръвчета. Тук дебелината на почвения слой е значителна  – до 50 см., има по-специални системи за хидроизолация, за ограничаване на корените да проникват и разрушават изолационните слоеве, за дренаж и напояване.

 

При екстензивните покриви почвеният слой е доста по-тънък – от няколко сантиметра до максимум 10, като 2 – 4 см. се счита за идеалната дълбочина. Броят на растителните видове, които могат да се ползват, е ограничен – това са предимно растения, характерни за конкректния район, които не са претенциозни към почвата, имат плитка коренова система и издържат на продължително засушаване. Обикновено това са растения, които живеят на бедни, песъкливи почви или специално подбрани тревисти и сукулентни видове, най-вече седуми. Почти 100% е сигурно, че трябва да изберете този тип за старите покриви.

Проекти „Направи си сам“ тук са напълно изпълними. Хидроизолационният слой може да бъде от битумна хартия, дебел полиетилен – EDPM (Ethylene Propylene Diene M) или саморазливащи се полимерни смеси.

 

За да се осигури дренаж на дъждовната вода е добре да има известен наклон, който да подпомага оттичането – на няколко места препоръчват 1,5-2 градуса. Ако наклонът е по-голям, тогава трябва да помислите как почвата да не се отмие докато кореновата система на растенията още не е развита, за да има задържащ ефект. Може да добавите ситна мрежа – т.нар. рабица, слой дребни камъчета (керамзит), но всичко това допринася за по-голямо тегло.

Върху тях се поставя оранжерийна подложка (vegetation mat), но може да използвате и рогозки или обикновена слама, които с течение на времето ще се разградят и превърнат в хранителна среда.

Почвената смес за екстензивните покриви трябва да бъде максимално лека – с голям процент пясък и перлит, органични материали, оборски тор и хумус. Тя в никакъв случай не трябва да е глинеста.

Няколко видео-демонстрации от мрежата:
Видео: Как да изберем растения за зелен покрив

Copyright 2011. Free joomla templates |photoshop brushes