Статии от Електротехник - София

Print

windelux-1_pf9qh_23498
Френската стартираща компания Windela спечели 2009 Rethink award на Френската търговско-промишлена палата със своята LED-улична лампа Windelux , захранвана с енергия от слънцето и вятъра. Тя е снабдена с фотоволтаичен панел и вертикална вятърна турбина.

Генерираната през деня енергия се съхранява в батерия, така че може да осигурява нощно осветление в продължение на 4 денонощия, дори да няма слънце през деня. Освено това лампата може да изпълнява и още една допълнителна функция – да предоставя Wi-Fi в района, където е монтирана.

Според изчисления, публикувани в Ню Йорк Таймс, 12 % от електроенергията, произвеждана в света се изразходва от уличното осветление. Един от най-крайните примери е Fairbanks в Аляска, където уличното осветление съставлява 60% от енергийните разходи на града – съсвем логично при наличието на полярна нощ, продължаваща цели 6 месеца.

windelux-2_mjf75_23498

Много градски управи от цял свят търсят начини за съкращаване на разходите си по това перо – като монтирането на сензори за движение например. Но има и някои прелюбопитни идеи – улични лампи, които се задействат с SMS.

Определено можем да сме сигурни, че Windelux ще намери клиенти и в развитите, и в развиващите се страни.

По материали от:  cleantechnica.com

Copyright 2011. Free joomla templates |photoshop brushes