Статии от Електротехник - София

Print

FTL Solar са създали лека гъвкава тъкан с интегрирани тънкослойни фотоволтаични панели, която едновременно може да осигурява сянка и да генерира енергия. Първоначалното предназначение е било за сенници и покривала за нуждите на военните, но иновативния продукт вече се предлага и свободно на пазара за сенници на паркинги, покривни инсталации, малки и големи тенти. И понеже това е лек и гъвкав плат, той може лесно да се монтира без тежки и скъпи носещи конструкции.

 

FTL предлагат два основни соларни продукта – Powermod 285 и Powermod 1200, които съответно имат мощност от 285 W и 1200 W. Всеки от тях може да се използва самостоятелно или да се комбинират множество, така че да пасне на конкретна нужда – сянка за двора или за паркинги и други големи пространства. Соларният плат може да се инсталира по същия начин, както би се използвал обикновен брезент. С Powermod 285 може да се захранват вентилатори, лаптопи, различни дребни електронни джаджи или електроинструменти, докато Powermod 1200 може да генерира около 4.5 kWh за ден.

Предимствата на подобни соларни инсталации са много – те са леки, гъвкави, лесно се монтират и преместват, могат да се свържат с батерии за съхранение на излишната енергия и най-важното – не е необходим специален проект и разрешение за инсталиране. Едно добро пожелание към фирмата-производител е да разработи още по-лесна за употреба “plug and play”-версия, която би могла да се продава в супермаркетите на Walmart или Ikea.

По материали от: inhabitat

Copyright 2011. Free joomla templates |photoshop brushes