Статии от Електротехник - София

Print

Ако базираната в Санта Барбара, Калифорния, компания Carbon Sciences успее, в бъдеще голяма част от автомобилите ще се движат с бензин, добит от сметищата. По-рано тази седмица от компанията оповестиха, че са постигнали значителен прогрес в разработваната от тях технология за превръщане на два мощни парникови газа – СО2 и метан – в течно гориво, което може да замести бензина.

Според Carbon Sciences тестовете доказват, че разработваните от тях катализаторни системи осигуряват в достатъчна степен конверсия на газовата смес и са дълготрайни. Все още не се разкрива какви са тези катализатори, освен че са комбинация от разпространени метали.

„Ако тази технология достигне пазарна реализация, то от сметищата ще се добиват течни горива, за сметка на освобождаваните големи количества газове с мощен парников ефект“ – казва Byron Elton, CEO на компанията в интервю за CNN.

Въглероден двуокис може също да се улавя от ТЕЦ-овете, а метан – чрез газификация на биомаса, водорасли и др. Този тип гориво ще бъде по-малко замърсяващо от класическия бензин, тъй като няма да отделя замърсители, които предизвикват образуването на смог.

Голям брой компании експериментират разработването на процеси за конверсия на газове в течни горива. Но според Carbon Sciences тяхната технология е единствената, която се базира на директна химическа реакция между въглеродния двуокис и метана, благодарение на тяхната специална система от катализатори, като в същото време е най-евтината и най-ефективната.

Все още обаче предстои технологията да се тества извън лабораторията.

По материали от: cnet

Copyright 2011. Free joomla templates |photoshop brushes