Статии от Електротехник - София

Print

Преди време ви разказахме за свойствата на графена и потенциалните приложения в електрониката. Днес обаче ще насочим вниманието ви към едно друго негово изключително обещаващо приложение.

Екип учени и инженери от Университета в Остин /Тексас/ са изследвали възможностите му за съхранение на енергия и считат, че с помощта на графена се откриват светли хоризонти пред ВЕИ. Според тях използването на графен в ултракапацитаторите ще доведе до удвояване на техните възможности за съхраняване на енергия.

 

„Чрез едно подобно устройство електрическия заряд може бързо да се съхрани в графеновите листи и да бъде освободен като електричество.” – казва професорът по инженерни науки и физикохимия Rod Ruoff, ръководител на екипа.

Има два начина за съхраняване на енергия – презареждащите се батерии и ултракапацитаторите / ultracapacitors/. Последните започват да се налагат все по-широко напоследък, макар и все още да не са така популярни за масовата публика. Те могат да се ползват в най-различни случаи на добив и съхранение на енергия, както самостоятелно, така и в комбинация с акумулатори или горивни клетки.

Предимствата на ултракапацитаторите пред обикновените акумулатори са няколко: по-високото напрежение, по-дълъг живот, по-широк температурен диапазон, в който оперират; по-малко тегло, по-непретенциозна опаковка, по-евтина поддръжка.

Ако инсталацията на фотоволтаични и вятърни централи продължава със сегашните темпове / в което всички се надяваме/, през следващите 20 години половината от електроенергията да бъде добивана от ВЕИ, което прави жизненоважно създаването на надеждни начини за съхраняването ѝ. Ето защо подобни разработки представляват изключителен интерес.

Докладът от изследванията на тексаските учени ще бъде публикуван в октомврийското издание на Nano Letters.

По материали от: www.eurekalert.org и gas2.org

Copyright 2011. Free joomla templates |photoshop brushes