Статии от Електротехник - София

Print


Във Великобритания наистина се подготвят за зелена революция в транспорта. В Лондон вече дебютира първата система за безжично зареждане на електрически автомобили. IPT (Induction Power Transfer) е първата подобна система на пазара, въпреки че преди нея са дискутирани много подобни концепции. Тя е продукт на стартиращата компания HaloIPT

http://www.haloipt.com/#n_home-intro

. От компанията описват тази уникална система за зареждане като възможно най-сигурния, ефикасен и ефективен метод за безжичен пренос на електричество и планират да инсталират специалните си зарядни падове по магистрала М25.

Принципът, на който работят тези модули е откритата преди повече от 200 години магнитна индукция. Индукционната система за пренос на електричество позволява зареждането на автомобили, които имат предварително инсталирани приемащи модули. Достатъчно е автомобилът да паркира или да се движи по път с излъчващи модули, за да зарежда батериите си. Ако основни пътни артерии бъдат снабдени с подобни индукционни модули, то това би удължило значително пробега на електрическите автомобили и би направило публиката значително по-благосклонна към тях.

IPT са съвместими с всички видове електрически превозни средства – автомобили, велосипеди и мотопеди, тежкотоварни електрически превозни средства. Индукционните модули могат да се ползват при всякакави атмосферни условия и дори не е необходимо превозното средство да се позиционира прецизно, за да започне зареждането. Системата е тествана със Citroen C1 – Evie, чиито батерии са се заредили за 6 часа.

“Системата за индукционно зареждане ще спомогне за премахване на бариерите пред масовото използване на електрическите превозни средства.“ – смята Anthony Thomson – CEO на HaloIPT.

По материали:  inhabitat

http://inhabitat.com/worlds-first-wireless-electric-car-charger-launched-in-uk/

Copyright 2011. Free joomla templates |photoshop brushes