Статии от Електротехник - София

Print

Графенът е материал, който се описва предимно със суперлативи – най-добрият проводник на електричество при стайна температура, най-здравият материал, който някога е бил тестван…  Andre Geim и Konstantin Novoselov от University of Manchester – учените, провели първите опити с графен, получиха Нобелова награда за физика за 2010,

http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2010/

само шест години след техните основополагащи експерименти с този невероятен материал.

Причина за това толкова скорошно признание е фактът, че в този кратък период графенът излезе от лабораториите

 

 

 

Тонове графен вече излизат от поточната линия

Графен, наноматериал

Някои от вас сигурно си спомнят тази публикация от миналата година, където писахме за суперпроводниковият наноматериал графен. Графенът е съставен от един или няколко слоя въглеродни атоми и притежава изключителни качества. Проводимостта му е пет пъти по-висока от тази на медта, като здравината му над 50 пъти тази на стоманата. Този нов материал и неговите качества отварят нови възможностти за възобновима енергия, например в областта на свръхпроводимостта/свръхпроводниците. Всъщност учените все още откриват нови приложения, но най-интересното в този случай е, че за разлика от повечето новооткрити материали, графенът вече се произвежда в индустриални количества във фабриката на Angstron

http://www.angstronmaterials.com/

в Dayton.

Графенът е перфектен заместител на медта. Той е най-добрият топлопроводящ материал познат до момента и то при плътност 4 пъти по-малка от медта. Тестове на литиево-йонни батерии с графен са доказали повишаване на живота и капацитета на батериите. При суперкондензаторите този материал увеличава стотици пъти повърхността на катодите от което пряко зависи количеството на съхраняваната енергия.

Източник: Cleantechnicalhttp://cleantechnica.com/2009/10/30/nanomaterial-being-produced-by-the-ton/

 

 

 


и е основа на прототипи на нови устройства. Един от най-впечатляващите примери е графеновият транзистор на IBM, който работи със скорост от 100 гигахерца – включва и изключва 100 милиарда пъти в секунда – 10 пъти по-бързо от най-бързия силициев транзистор.

С помощта на въглеродни нанотръбички изследователи от Northwestern University и University of Minnesota създадоха най-бързата печатна платка.

http://www.technologyreview.com/computing/25729/

Това прави възможно производството на гъвкави електронни устройства в големи серии и при ниска цена. Изследователски екипи от Stanford и University of California, Berkeley, създадоха сензори за налягане,

http://www.technologyreview.com/computing/26942/

които са чувствителни колкото човешката кожа.

MC10, стартираща компания от Cambridge, Massachusetts, работи по електронни устройства, отпечатани върху различни субстрати, дори и коприна, които могат много успешно да се използват като импланти

http://www.technologyreview.com/biomedicine/25086/

в медицината.

Доминиращите в момента LCD екрани с тяхния голям разход на енергия и високо тегло, заради използваното стъкло, срещат все по-голяма конкуренция. Армията на САЩ въведе нови икономични и гъвкави екрани, които се монтират на китката

http://www.technologyreview.com/computing/26537/

и използват органични светодиоди (OLED). LG прави също сериозни стъпки за подобряване на ефективността на екраните, като използва quantum-dot light-emitting diode.

http://www.technologyreview.com/computing/26831/

Sony също разработиха прототипи на нови гъвкави ултратънки екрани,

http://inhabitat.com/sony-unveils-flexible-oled-thinner-than-a-strand-of-human-hair/

използвайки също OLED с дебелина от едва 80 микрометра, които могат да работят дори навити на руло. И от  Samsung използват гъвкавостта и проводимостта на графена, за да разработят нови гъвкави екрани.

http://www.technologyreview.com/computing/25633/

По всичко личи, че и гъвкавите електронни вестници и списания са само на крачка от нас.

Монополът на Китай (към момента 95% от добива в света е на Китай) върху редките земни елементи е едно от големите препятствия пред развитието на чистите технологии, но това пък стана причина за търсене на алтернативи. GE Labs и Hitachi работят по нови магнити, които ще съдържат минимални или никакви количества от редките земни елементи.

През годината ви разказахме още истории за нови и чисти материали и технологии:
- устойчива и екологична алтернатива на пластмасите – т.нар. Liquid Wood, която се получава чрез комбиниране на лигнин (отпадък от обработката на дървесината) и натурални смоли, лен и други натурални влакна.
- алуминиеви сплави, които имат здравината на стоманата. Използването на леки и здрави материали е от изключителна важност за постигане на по-големи икономии на гориво от автомобили и самолети.
- заместител на оловото, който може да се използва широко в електрониката. Изследователи от Norwegian University of Science and Technology (NTNU) разработиха метод за индустриалното му производство.
- Изследователски екип от Yale University също разработи нов вид магнитен припой, който не съдържа олово и може да се използва за по-евтино и по-ефикасно производство на електроника.

Copyright 2011. Free joomla templates |photoshop brushes