Статии от Електротехник - София

Print

Как ви се струва идеята да имате собствена мини-вятърна ферма директно върху стената на собственото ви жилище? При това изградена от самите вас от стандартни вятърни генератори, които просто изваждате от кашоните и монтирате сами? Точно такава идея имат дизайнерите Liao-Hsun Chen и Wen-Chih Chang. Всяка турбина се състои от витла, генератор, телескопично стебло (което може да се удължава или скъсява по желание), ключ и елекрически извод. Според изчисленията на авторите, система от 15 подобни вятърни генератора може да осигури консумацията на четиричленно домакинство.

Един от тези генератори, наречени “Wind Cubes”, може да осигури месечно 21,6 киловатчаса електроенергия. Умножено по 15 това прави 324 киловатчаса, колкото според авторите е средният разход на домакинство от 4-ма. Изглежда перфектно,нали?

Начинът, по който работят отделните минигенератори е изключително опростен – монтират се на стената с три винта, след което се задейства ключа и се настройва телескопичното стебло. Ако се комбинират повече, това допринася не само за повече генерирана енергия, но и за по-голяма устойчивост на цялата система. При изключително лошо време, перките могат да се приберат, за да се предотврати повреда.

По материали от

http://www.yankodesign.com/2010/12/03/one-component-wind-power/

Copyright 2011. Free joomla templates |photoshop brushes