Статии от Електротехник - София

Print


Енергията от слънце и вятър е чудесна алтернатива, освен в мрачни и безветрени дни. Ето защо е необходимо да се намери надежден начин за съхраняването ѝ и едно изключително оригинално решение привлече вниманието ни. Beacon Power от Tyngsborough, Mass., тестват как може да съхраняват енергията чрез модерна версия на познатото от хилядолетия махово колело /маховик/.

Вятърните централи са най-продуктивни през нощните часове, но консумацията тогава е най-ниска. Без надежден способ за съхранение на „излишната” енергия или възможност да подават повече в пиковите часове, алтернативните централи създават „проблеми” за енергопреносната мрежа. „Точно това се опитваме да променим” – казва Bill Capp, Beacon Power CEO.

Действително съхраняването на електричество в големи количества е твърде трудна задача. Например съществува европейски проект за използване на Норвежките фиорди като водни резервоари, в които да се изпомпва вода с електричеството, генерирано от вятърните паркове и след това, когато е необходимо да се подаде към мрежата, да се задействат хидроцентралите

Понеже в Нова Англия няма фиорди, Beacon Power тестват ползването за тази цел на маховици. Съхраняването на енергия чрез тежки, въртящи се дискове е хилядолетна практика – напр. грънчарското колело. Чрез осъвременяване на идеята от Beacon Power са убедени, че могат да решат едва ли не най-големия проблем на нашето време. И са успели да убедят в това и щатските власти на Масачузетс, които им отпускат гарантиран кредит от 5 млн. долара за да разработят идеята си.

Основният модул Smart Energy 25 представлява огромна стоманена вакумирана бутилка, в която е поставен 1300 килограмов цилиндър, изработен от въглерод и фибростъкло, който левитира под действието на магнитно поле. Маховици, задвижвани от електричество, задействат мотор, който завърта цилиндъра с огромна скорост. Поради липсата на триене във вакуумната среда цилиндърът може да се върти достатъчно продължително. При необходимост енергията да бъде превърната обратно в електрическа моторът минава на генераторен режим. Толкова просто!

Капацитетът на най-големия произведен до момента модул е 25 KW . Няколко подобни модула могат да бъдат свързвани в редица и така да се съхранява по-голямо количество енергия.

До края на тази година се предвижда да се направи система от 10 модула с общ капацитет 1 MW в местния вятърен парк. Но голямата новина е сключената сделка за 20 MW инсталация, състояща се от 200 отделни модула, сключена с Stephentown, N.Y.
Едно многообещаващо начало за по-добро оползотворяване на електроенергията от ВЕИ. Определено с надежда ще следим как се развива във времето.

По материали от: NashuaTelegraph

Copyright 2011. Free joomla templates |photoshop brushes