Статии от Електротехник - София

Print

Автомобил, задвижван с вода

Като правило при всяко ново покачване на цените на петрола журналистите правят сензационни разкрития – различни варианти на автомобили, задвижвани с вода или мистериозни „perpetuum mobile – двигатели”. Този път новината за автомобил, който се движи само с вода дойде от Япония и авторите на откритието са от компанията Genepax.

Конспирацията около този тип автомобили се подхранва обикновено с разпространяването на видео материали, в които въпросните автомобили се движат и ни оставят с впечатлението че всичко е съвсем наред. Но след това вече не се чува нищо повече за тях. И остава тягостното усещане, че съществува заговор на големите петролни корпорации, които пречат на развитието на подобни технологии, за да гарантират оцеляването на собствения си бизнес и печалби.

Но истината е по-различна. Наистина е възможно да се конструира автомобил, който да се движи с вода, без да се нарушава първия закон на термодинамиката. Обикновено това става с помощта на метални хидриди, които реагират с водата, при което се отделя водород. Именно той след това представлява горивото, което задвижва автомобила. Но тези хидриди се изчерпват с течение на времето и трябва да бъдат заредени нови свежи количества. Това означава, че в действителност металните хидриди са горивото, а не водата. Тъжното е, че за тяхното производство се използва повече енергия, отколкото може да се получи от тях като енергиен източник.

Има истинска опасност в широкото разгласяване на подобни сензационни съобщения, без да се вниква в детайлите или поне без да се представят убедителни доказателства в тяхна подкрепа. Опасността е в това, че у хората се създават напразни надежди, които несбъднати после прерастват в истинска апатия. Хората започват да вярват, че има лесни и достъпни решения на енергийните проблеми, следователно не е необходимо да се тревожат или да полагат някакви усилия. След дългото напразно очакване на пазара да се появят „обещаните” автомобили-чудо идва разочарованието и склонността да се вярва, че съществува световна конспирация срещу тях. /Въпреки че нито един от дузините изобретатели не е представил техническа информация в интернет/.

В заключение един цитат на Carl Sagan: „Изключителните претенции изискват изключителни доказателства”. Ако бъдат представени такива, то това би донесло истинско облекчение за всички и би било една чудесна новина, която ние също с огромна радост ще ви поднесем!

По материали от: TreeHugger

Copyright 2011. Free joomla templates |photoshop brushes