Статии от Електротехник - София

Кълбовидна мълния

Print

Кълбовидна мълнияКълбовидната мълния представлява сфероид с диаметър от няколко сантиметра до няколко метра. Най-често има форма на кълбо с диаметър 10-20 см. Като източник за информация относно явлението се използват и свидетелствата на очевидци на кълбовидна мълния. Проблемът при този вид информация е, че често пъти свидетели на събитието са случайни и неподготвени хора, които често дават противоречиви сведения.

И все пак, нека да видим някои свойства на кълбовидната мълния, описани в голям брой случайни наблюдения:

Кълбовидната мълния представлява сфероид с диаметър от няколко сантиметра до няколко метра. Най-често има форма на кълбо с диаметър 10- 20 см, но се срещат и такива с крушообразна или капковидна форма. По-рядко се срещат такива с по-необичайни форми, които могат да се сбъркат с НЛО. Най-често се движат със скорост около 10 м/с и се въртят. Кълбовидната мълния съществува без приход на енергия отвън, т. е. енергия е необходима само в първоначалния момент. След образуването й, напр. в резултат на електрически разряд, тя съществува без да получава допълнителна енергия.

Кълбовидната мълния често възниква в близост до електрически проводници, при бури. Кълбовидната мълния има висока температура на вътрешната си част и съвсем хладна по повърхността. След изчезването си кълбовидната мълния често оставя дим с остра миризма. Понякога този дим е силно токсичен, така че е в състояние да отрови човек извънредно бързо. Понякога се срещат кълбовидни мълнии  и с крушообразна или капковидна форма. По- рядко се срещат такива с по-необичайни форми, които могат да се сбъркат с НЛО. Кълбовидната мълния често възниква в близост до електрически проводници, при бури, след попадение на линейна мълния.

Виж още:

Copyright 2011. Free joomla templates |photoshop brushes